Hevosen suoliston toiminta

Hevosen suoliston toiminta

Hevoselle syötettävän rehun sulaminen tapahtuu ohutsuolessa ja paksusuolessa. Ohutsuoli on pituudeltaan 20m pitkä. Ohutsuolen mutkittelevuuden vuoksi rehun on mahdollista imeytyä tehokkaasti. Ravintoaineiden pääasiallinen imeytyminen tapahtuu ohutsuolessa ruuansulatusentsyymien avulla. Hevosen kolme eri rauhasta maksa, haima ja suolirauhanen erittävät ruuansulatusnesteitä ohutsuoleen, jotka hajottavat rehujen hiilihydraatteja, valkuaisaineita ja rasvoja. Ohutsuoli toimii ja liikkuu jatkuvasti, sen seinämät tuottavat taukoamatta rehujen ainesosia hajottavia entsyymejä. Imeytymiskelpoiset osat siirtyvät verenkiertoon ja jäljelle jäänyt rehumassa siirtyy paksusuoleen.

Paksusuolessa pilkkomisesta pitää huolen eri pieneliöt eli bakteerit ja sienet. Normaalisti rehumassa viipyy paksusuolessa 1-3 vuorokauden ajan. Paksusuolen bakteerit kykenevät sulattamaan ja hyväksikäyttämään sellaista ravintoa, jota hevosen oma ruuansulatus ei pysty hyödyntämään. Suurin osa pieneliöiden avulla tapahtuvasta ruoansulatuksesta tapahtuu paksusuolen alkuosassa eli umpisuolessa. Pieneliöillä on ratkaiseva osuus hevosen vitamiini-, valkuais- ja energiantuotannossa. Pieneliöiden toimintaa voi häiritä esimerkiksi liian pieni korsirehun määrä, äkilliset ruokinnan muutokset, pilaantunut rehu tai stressitilanne. Jos pieneliöiden esim. bakteerien toiminta häiriintyy, voi siitä seurata hevosen kunnon huonontumista, joka voi näkyä karvan huonontumisena, laihtumisena tai alikuntona.

Paksusuolen mikrobikasvusto on erittäin tiheä, joten on tärkeää, että pieneliöstön koostumus on oikeanlainen. Väärä ruokinta, stressi ja huono juomavesi saattavat häiritä mikrobitasapainoa ja heikentää välttämättömien mikrobien elinolosuhteita.   

 Krafftin Gastro support ylläpitää suoliston terveen toiminnan. Se auttaa tasapainottamaan paksusuolen mikrobitasapainoa ja sitä voidaan käyttää stressitilanteiden hoitamisessa kuten ympäristönvaihdoskissa, kuljetuksessa, rehun vaihdossa ja laitumelle siirtyessä. Paksusuolen erilaisten mikro-organismien tasapaino on tärkeää, sillä ne vaikuttavasti voimakkaasti hevosen yleiskuntoon. Gastro support sisältää ainutlaatuisen yhdistelmän b-vitamiineja, hiivaeliöitä ja happamoitumista estäviä aineita.

 

Vitamiini K3

500 mg

oVitamiini B1

500 mg

Vitamiini B2

1 200 mg

Vitamiini B6

500 mg

Vitamiini B12

4 mg

Niasiini

9 000 mg

Pantoteenhappo

1 200 mg

Hiiva (deaktivoitu)

40%

Koliinikloridi

30 000 mg

Sepioliitissa

38%

 

 

Lähde:

Ruokinnalla tuloksiin- Anneli Lillkvist

Krafft ruokinta opas

 


Kuvaaja: Heidi Lammi 

Takaisin blogiin